Etiopská čočka s moringou
Držíte tradici a vaříte na Nový rok čočku? A co takhle ji tentokrát trochu vybombit? Nebo jste fanouškem exotických chutí? Hledáte další inspiraci, jak moringový prášek použít? V každém případě pro vás máme tip na skvělé jídlo, které zasytí, zahřeje, na jeho přípravu potřebujete minimum surovin, které jsou běžně dostupné, a jako bonus vaření zabere opravdu chviličku. My jsme se inspirovali receptem z Ochutnej svět a ohromně nás nadchlo nejen chutí, ale i faktem, že propojuje moringu a zemi, z níž ji dovážíme. Tak hurá do toho!
DOBA PŘÍPRAVY
Přibližně 30 min.
INGREDIENCE
- moringový prášek (množství najdete níže)
- ½ ČL čerstvého zázvoru
- ½ ČL chilli
- 1 velká červená cibule
- 1 ČL kokosového oleje
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL koriandru
- 1 hrnek červené čočky
- 2 ČL mleté papriky
- 2 ČL rajčatového protlaku (70g)
- 2 hrnky zeleninového vývaru / vody
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
POSTUP
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte.
2. V pánvi rozehřejte kokosový olej, následně přidejte cibuli a česnek, promíchejte a přidejte koření - zázvor, chilli, kmín, koriandr a mletou papriku. Směs míchejte, aby se nepřipálila cca 2 min.
3. Přisypejte červenou čočku a promíchejte. Pokud by se směs začala připalovat, lehce podlijte vodou.
4. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a přidejte vývar/vodu. Dochuťte solí a pepřem a na velice mírném plameni duste pod pokličkou cca 15 min, dokud nebude čočka měkká až lehce rozvařená. V průběhu možné přidávat trochu vody.
5. Každému strávníkovi posypejte čočku 1 ČL moringového prášku (množství můžete zvýšit/snížit dle doporučeného denního dávkování na obalu).
TIP
Podávejte s bílou rýží, zeleninovými nebo chlebovými plackami.
Pokud jste chilli člověk, množství si upravte dle svých chutí.